onsdag 28. juli 2010

Bullfight i Arequipa

I dag har vi vært på bullfight i Arequipa. En ganske human, eller bullman, form for underholdning. Når en stut trekker seg, har den andre vunnet. De eneste som begynte å blø var oksenes bønder. Ved et par anledninger dro bøndene i gang slosskamper, når oksene ikke klarte gjøre opp seg i mellom. Det er generelt mye venting i Peru, så det tok lang tid mellom hver fight, og det kunne ta lang tid før oksene begynte å duellere. Noen ganger gadd de ikke måle krefter i det hele tatt. Men det er gøy å oppleve flere sider av Peru. Mange engasjerte mennesker, og dritfett når to okser faktisk gidder å gå i hornene på hverandre.


Apropo dyr i Peru: I dag stod det et lite, fint marsvin i et slags bofellesskaps-bur, sammen med mange andre marsvin. Da vi bestilte mat på restauranten, levde marsvinet i beste velgående. Men like etter at jeg hadde bestilt maten min, ble marsvinet uten forvarsel dratt opp fra buret sitt. Marsvinet rakk så vidt å reagere på at den ble løftet opp før den fikk en kniv gjennom underkjeven. Halve underkjeven, med den ene av de to karakteristiske gnagertennene ble hengende å dingle, som samtidig ga nakkebrudd med umiddelbar dødelig virkning. Deretter fikk marsvinets x-samboere se buken bli sprettet på deres nylig avdøde kamerat.

Ikke lenge etterpå lå et helt marsvin, minus tarmer og et par andre involler på et fat. Den var nylig flambert, og bare noen få dotter med pels hang fortsatt på dyret. Øynene var svidde og skrukkete, kjeften gapte så vi kunne se langt ned i halsen, og alle fire beina og den lille halestumpen spriket i hver sin retning. For å si det rett ut. Det ferske, flamberte marsvinliket på fatet mitt så rett og slett nasty ut! Men det smaker godt! Smaker litt som søt kylling, bare litt seigere konsistens.